
Türk kültürünün güzel bir parçasıdır türk kahvesi, yapılışıyla, tadıyla sunumuyla kedi özgüdür. 14. yy başlarında Habeşistan’dan tüm dünyaya yayılmaya başlayan kahve ile benzerlik gösteren Güney Habeşistan’ın Kaffa yöresi çıkış yeri olarak belirtilmektedir.ilk olarak Arap yarımadasında kahve meyvesinin kaynatılması ile elde edilen içecek, daha sonraları kendine özgü pişirme şekli, tadı, köpüğü ve sunumuyla Türk kahvesi olma özelliğini kazanmıştır. Türk kahvesi telvesi ile birlikte ikram edilen tek kahve türüdür.
Türk saray mutfağında ve evlerde yerini alan çiğ kahve çekirdeklerinin tavalarda kavrulduktan sonra dibeklerde dövülerek cezvelerde pişirilmesiyle Türk kültürünün en güzel ikramları arasında yer aldı. Kısa süre içinde önce İstanbul’a gelen tüccarla sayesinde daha sonraları Osmanlı elçileri ile Avrupa’ya ve tüm dünyaya ünü yayıldı.
Günün her saatinde tüketilebilen Türk kahvesinin günde 2 fincan içilmesinin sağlığa faydalı olduğu tespit edilmiştir.
Türk Kahvesinin Faydaları Nelerdir ?
- Kötü kolesterolü düşürür
- Ağrı kesicilerin etkisini artırır
- Nefes açıcı özelliği vardır,
- Astım tehlikesini azalttığı tespit edilmiştir,
- Selülit oluşumuna engellemekte,
- Vücuda enerji vermektedir,
- Bağırsakları düzenler,
- Tok tutar(diyet yapanların vazgeçilmezidir)
- Kilo verdirir,
- Araştırmalara göre hafızayı güçlendirir Alzheimer hastalığından korur,
- Yüksek tansiyonu dengeler,
- Tatlı krizini keser,
- Uykuyu açar (nöbetli çalışanlar için çok vazgeçilmezdir)
- Hazımsızlığı önler,
- Telvesi yüz maskesi olarak kullanılmaktadır,
- Antioksidan özelliğine sahiptir,

Önemli kültürlerimizden olan kız isteme merasimlerinde de Türk Kahvesi vazgeçilmezdir, hatta damadın sabrını ölçmek adına gelinin elinden ne olursa olsun içerim anlamına gelen acı ve tuzlu türk kahve ikram edilmektedir. Bir fincan kahvenin 40 yıl hatrı vardır atasözü de Türk kahvesi adına söylenmiştir, bizim ülkemizde gerçekten de öyle dostlarla kahve içmek ayrı bir keyiftir, bazen de yalnız kitabını okurken eşlik eder kahvemiz bize.
Bol Köpüklü Türk Kahvesi Yapılışı
Malzemelerimiz (orta kıvamda olsun)
- Bir fincan su
- İki çay kaşığı türk kahvesi
- Bir adet kesme şeker
Cezvemize suyu, türk kahvesini ve şekerimizi koyup karıştırıyoruz, kısık ateşte karıştırmadan pişirmeye bırakılır, üzerine çıkan köpüğü fincana alınır, kaynayınca ateşten alınıp fincana dökülür ve sıcak servis edilir, çikolata, lokum gibi tatlılar ve 40 yıl hatırıyla birlikte içilir.
Yorumlar
Yorum Gönder